Podrumi Vajfertove pivare

Na nekadšnjem Smutekovcu, današnjoj Mostarskoj petlji, 1872. godine Pančevac Ignjat Vajfert, otac znamenitog srpskog industrijalca Đorđa Vajferta, započinje gradnju prve pivare na parni pogon u Beogradu. Pivara počinje sa radom 1873. godine. Tadašnja tehnologija proizvodnje zahtevala je da pivo nakon prerade odleži neko vreme u drvenim buradima. Ležni podrum se nalazi i danas ispod BIP-ove fabrike i zauzima površinu od 2200 m² i podeljen je u 14 posebnih odeljenja. Šest odeljenja sa drvenim bačvama, šest sa betonskim tankovima i dva odeljenja sa aluminijumskim tankovima. Ukupan kapacitet za smeštaj piva bio je 24000 hl. Naknadno je podrum preuređen dodavanjem aluminijumskih tankova, čime je kapacitet povećan na 60000 hl. Ispod sedmospratne sladare nekada se nalazio podzemni prostor. U njenom podrumu bile su dve ogromne vage za merenje slada, pet transportera i tri elevatora.