Politika - Zaboravljeni objekti prestonice

Iz Politike:

Izložba fotografija "Undergrad" autora Vladimira Martinovića otvorena je u Evropskom centru za kulturu i debatu „Grad”. Postavka je nastala u okviru istoimenog projekta koji su „Centar za urbani razvoj” i „Multikultivator” pokrenuli 2011. godine.
Predstavljene slike podsećaju na zaboravljene objekte prestonice - rudnike kreča i bunker iz Drugog svet-skog rata površine od oko 60 metara kvadratnih koji se nalaze na teritoriji opštine Rakovica, pivare - ispod Tošinog bunara i Bajlonijevu pivaru koju krije kaldrma Skadarske ulice...
Martinovićev objektiv ovekovečio je i nekada luksuzno plovilo, pre nekoliko godina uništeno požarom - parobrod „Krajina” kojim se svojevremeno vozio i Tito, sada ukotvljen kod mosta „Gazela”.
- Oko stotinu podzemnih objekata, površine više od hi-ljadu metara kvadratnih, nalazi se na različitim lokacijama prestonice - objasnio je arheolog Rade Milić iz „Centra za urbani razvoj”. - Taj neiskorišćeni prostor, koji je ili uzurpiran, ili pod katancima, mogao bi da ima svoju namenu u obogaćivanju kulturne ponude grada - rekao je Milić i naveo primer rakovičkih rudnika koji su sada ugroženi divljom gradnjom na površini.  A. V.