Politika

Prizori napuštenih industrijskih objekata

 

Iz novina:

Rudnik u Rakovici, stara šećerana, Pamučni kombinat, livnica... svedoče o industrijskom razvoju prestonice, a oživeli su na fotografijama izloženim na postavci „Urbani Beograd”, otvorenoj u Kući kralja Petra. Istražujući ove sumorne, zapuštene i zaboravljene prostore, članovi Centra za urbani razvoj, koji je organizator izložbe, dovijali su se na razne načine da ih učine „fotogeničnim”- u kadar su ubacivali baklje, plišane medvede, maskirali se... kako bi ukazali na turističke potencijale ovih mesta.
Radovi su predstavljeni na tri nivoa - u podrumu su prizori podzemlja prestonice, na prvom spratu slike proizvodnih pogona, magacina, stambenih i ugostiteljskih objekata, a na drugom nivou mobilne aplikacije za pregledanje arheoloških lokacija i fotografije nindža ratnika u "Japanskom vr-tu" Botaničke bašte. Izloženi su i predmeti iz Pamučnog kombinata, među kojima je i jedan pečat iz Angole.
Na otvaranju postavke govorili su Vidoje Golubović, jedan od autora kljige „Beograd ispod Beograda”, Rade Milić, arheolog iz Centra za urbani razvoj, i fotograf Vladimir Martinović. A. V.