VICE SERBIA SHORT DOCUMENTARIES / Beogradski lagumi

Šta se sve krije u podzemnim tunelima Beograda? Ekipa VICE Srbija spustila se u lagume ispod Barutane i prošla mreže nekadašnjih magacina i skloništa da istraži kako su se kroz dugu i burnu istoriju Beograda smenjivali osvajači i graditelji. Razgovarali smo sa arheologom Radetom Milićem i urbanim istraživačem Slobodanom Stanišićem kako bismo otkrili šta se nalazi ispod ulica koje svi mislimo da tako dobro poznajemo.

Divan tribina „Ratnici podzemlja Drugog svetskog rata“

Zbog velikog interesovanja za nastavak digitalnih piknik i divan-tribina u Rančićevoj kući, upriličenih u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“ 2020. u Srbiji sa zanimljivim temama i inspirativnim gostima iz oblasti kulture i nasleđa, Centar za kulturu Grocka i novinarka Smiljana Popov „Beograd za početnike“ su na zahtev publike predstavili još jedan u nizu popularnih obrazovnih susreta. Uz igrano-dokumentarnu epizodu „Beograda za početnike“ i obilje dokumentarno-istraživačkog materijala Centra za urbani razvoj, u čast sećanja na borbe za oslobođenje Beograda, održana je divan-tribina „Ratnici podzemlja drugog svetskog rata“.

Potresna i zanimljiva priča o herojstvu, žrtvama i čuvanju sećanja povela je publiku u utrobu Beograda – u tajne komande i vojne baze Kraljevine Jugoslavije, ali i gigantske nacističke podzemne bunkere širom grada, kojih ima na desetine, a koje je malo ko imao prilike da vidi. Gost tribine, poznati urbani istraživač, arheolog Rade Milić otkrio je brojnoj onlajn publici malo poznatu stranu Drugog svetskog rata: Kako su izgledali tuneli za evakuaciju Kraljevske porodice ispod Dvorskog kompleksa na Dedinju, kakva je tužna sudbina zatekla ljude koji su spas od bombi potražili u skloništima ispod grada, kako izgledaju potopljeni tuneli ispod Botaničke bašte Jevremovac, gde su sve izgrađeni bunkeri tokom okupacije, kakve tajne krije veliki kompleks Tašmajdan…

UNDERГРАД na BBCu

BBC je povodom dana oslobođenja Beograda na srpskom je objavio našu priču o borbama u podzemlju.