Priče o voždovačkoj baštini – online

Sa đacima OŠ „Karađorđe“ održali smo radionicu u okviru projekta „Priče o voždovačkoj baštini“. U terminu redovnih časova kod nastavnice biologije i hemije Snežane Ilić-Janković, preko Zoom platforme održane su radionice sa dva odeljenja osmog razreda (ukupno 50 učenika). Radnionice su vodile Marija Dragišić, etnolog-antropolog iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, i Zorana Djordjevic , arhitekta iz Instituta za multidisciplinarna istraživanja. Đaci su dobili zadatak da naprave kratke video-zapise o voždovačkom nasleđu, koje ćete imati prilike da vidite na instagram profilu vozdovacka_bastina.

ARHEOLOŠKE TAJNE ČAČKA – DOM KULTURE ČAČAK

Napokon, posle dugo vremena i više odlaganja održana je tribina uživo pred publikom u velikoj sali Doma kulture Čačak ❤️ (sve mere ispoštovane: u sali od 700 mesta, svako treće mesto je dostupno)

Na predavanju smo pokušali nadjemo odgovore na neka zanimljiva pitanja: Šta arheološko blago pronađeno u Čačku govori o prošlosti grada? Šta znamo o ljudima od najdrevnijih vremena koji su naseljavali područje Čačka? Kako je tekao tok istorije na ovim prostorima, koje su se velike kulture i civilizacije smenjivale i cvetale na teritoriji grada Čačka? Ko su bili prebogati kneževi pre 2.500 godina čije su blago pronašli arheolozi? Kako su u punom luksuzu slobodno vreme provodili Rimljani? Šta su arheolozi otkrili o životu u poznoj antici i ranom srednjem veku? Šta znamo o srpskoj srednjevekovnoj državi i Nemanjićima u Čačku?

Veliko hvala i Milanu Miloševiću (Foto grupa FORMAT), na divnim fotografijama.❤

TURISTIČKA ŠTAMPA

U saradnji sa Muzejom nauke i tehnike evakuisali oko 400 kg filmskih dijapozitiva i negativa iz napustenog prostora nekadašnjeg preduzeća Turistička štampa. Pripadnici URBEX SRBIJA su nakon provale sakupljača sekundarnih sirovina, pronašli sanduke pune dijapozitiva. Efikasnom akcijom, bukvalno sudarajući se sa sekundarcima po hodnicima, sprečili smo uništenje i krađu ovog unikatnog materijala. Spašeni dijapozitivi i negativi predstavljaju prvoklasni istorijski izvor, kulturno blago i svedok vremena za ceo posleratni period bivše Jugoslavije. Sada se nalaze na sigurnom, u depou Muzeja nauke i tehnike, gde ce uskoro biti dostupni istraživačima.

TURSKI TOČAK

Krenuli smo put Sremčice podstaknuti pričom koju smo pronašli u skoro vek starim beleškama i opisima istraživača o postojanju pećine u blizini ovog beogradskog naselja. Gostoprimstvo i lokalnu podršku su nam pružili fenomenalni ljudi iz Eko patrola Sremčica koji se već godinama svojski trude da ožive jezero Rakina bara.

U šumovitom i netaknutom predelu, na padini ispod ovog naselja, uspeli smo da pronađemo ulaz u pećinu Turski točak i prođemo nekih 10 metara sve do zarušenog dela, odakle se nije moglo proći dalje. Iz same pećine izvire potok koji se uliva u Reku.

REPORTAŽA SA TRIBINE DNEVNE NOVINE POLITIKA

Dnevni list POLITIKA u četvrtak 1. oktobra u kulturnoj rubrici „Sinoć u Beogradu“ donosi vest o arheološkoj divan -tribini „Beograda za početnike“ održanoj u najubavijem ambijentu za pripovedanje tajni – varoškoj kući Srbije s kraja 18. veka, sedištu Centra za kulturu Grocka.

U okviru manifestacije „Dani evropske baštine” na ovom zanimljivom arheološkom poselu „Deset najmisterioznijih priča iz beogradske drevne prošlosti” pripovedao je gost Smiljane Popov, urbani istraživač i arheolog Rade Milić.

Između ostalog, čuli smo da najdragoceniji antički arheološki artefakti sa područja Beograda – koji krase vitrine Narodnog muzeja i Muzeja grada – potiču upravo iz „gročanskog atara”.

Program se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i podrškom Sekretarijata za privredu i opštine Grocka.

„Svitanje“ TV Pink

Gosti emisije „Svitanje“ TV Pink bili su Smiljana Popov, novinarka i autorka serijala „Beograd za početnike“, i Rade Milić, arheolog, kako bi najavili još jednu u nizu popularnih obrazovnih divan-tribina ovog čuvenog serijala koje se održavaju u Rančićevoj kući, kulturnom dobru Srbije i sedištu Centra za kulturu Grocka, u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“ 2020. u Srbiji.

BIS tribina na zahtev publike: u čast oslobođenja Beograda, urbani istraživač, arheolog Rade Milić u sredu 28.10. od 19 časova otkriće brojnoj onlajn publici malo poznatu stranu Drugog svetskog rata na digitalnoj divan-tribini pod nazivom „Ratnici podzemlja Drugog svetskog rata”.

 

VICE SERBIA SHORT DOCUMENTARIES / Beogradski lagumi

Šta se sve krije u podzemnim tunelima Beograda? Ekipa VICE Srbija spustila se u lagume ispod Barutane i prošla mreže nekadašnjih magacina i skloništa da istraži kako su se kroz dugu i burnu istoriju Beograda smenjivali osvajači i graditelji. Razgovarali smo sa arheologom Radetom Milićem i urbanim istraživačem Slobodanom Stanišićem kako bismo otkrili šta se nalazi ispod ulica koje svi mislimo da tako dobro poznajemo.

Divan tribina „Ratnici podzemlja Drugog svetskog rata“

Zbog velikog interesovanja za nastavak digitalnih piknik i divan-tribina u Rančićevoj kući, upriličenih u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“ 2020. u Srbiji sa zanimljivim temama i inspirativnim gostima iz oblasti kulture i nasleđa, Centar za kulturu Grocka i novinarka Smiljana Popov „Beograd za početnike“ su na zahtev publike predstavili još jedan u nizu popularnih obrazovnih susreta. Uz igrano-dokumentarnu epizodu „Beograda za početnike“ i obilje dokumentarno-istraživačkog materijala Centra za urbani razvoj, u čast sećanja na borbe za oslobođenje Beograda, održana je divan-tribina „Ratnici podzemlja drugog svetskog rata“.

Potresna i zanimljiva priča o herojstvu, žrtvama i čuvanju sećanja povela je publiku u utrobu Beograda – u tajne komande i vojne baze Kraljevine Jugoslavije, ali i gigantske nacističke podzemne bunkere širom grada, kojih ima na desetine, a koje je malo ko imao prilike da vidi. Gost tribine, poznati urbani istraživač, arheolog Rade Milić otkrio je brojnoj onlajn publici malo poznatu stranu Drugog svetskog rata: Kako su izgledali tuneli za evakuaciju Kraljevske porodice ispod Dvorskog kompleksa na Dedinju, kakva je tužna sudbina zatekla ljude koji su spas od bombi potražili u skloništima ispod grada, kako izgledaju potopljeni tuneli ispod Botaničke bašte Jevremovac, gde su sve izgrađeni bunkeri tokom okupacije, kakve tajne krije veliki kompleks Tašmajdan…