Hekata – 3D rekonstrukcija

Početkom maja 1935. godine na gradilištu stambene zgrade u ulici Gospodar Jevremovoj 41 radnici su tokom radova na temelju, otkopali antičku arhitravnu gredu sa natpisom na latinskom jeziku posvećenim boginji Hekati.

arhitrav-greda--grobnica-Hekata-undergrad-centar-za-urbani-razvoj-aplikacija-2017

Arhitravna greda

U grčkoj mitologiji Hekata je htonsko božanstvo titanka, praboginja, starija od Olimpijskih bogova. Nakon borbe sa Titanima, iako je pripadala prethodnoj generaciji grčkih bogova, zadržala je sve počasti na zemlji, moru i nebu. Čak joj i Bogovi sa Olimpa ukazuju najveće poštovanje. Po narodnom verovanju ona je boginja utvara i duhova, demonsko biće koje je povezano sa podzemnim svetom. Hekata drži ključeve Hadovih kapija – vrata podzemnog sveta, gospodari dušama u Carstvu mrtvih i može da ih vraća među žive. U pratnji mnogih seni, demona i pasa, ova boginja juri kroz noć, a njen dolazak najavljuje zavijanje pasa. Prouzrokuje razne bolesti (posebno epilepsiju i ludilo), šalje loše snove, noćne prikaze i more. Sva ta zla ona i otklanja. Ljudi joj prinose žrtve da bi zadobili njenu milost. Ona obilno pomaže onome kome želi: junacima daruje slavu, ribarima bogat ulov, a pastirima mnogo stoke…

Ilustracija Hekata u Singidinumu

Ilustracija Hekata u Singidinumu

Zbog toga je ispred svake kuće podizan žrtvenik Hekati, da bi odbila sve zle sile koje mogu da naškode porodici. Hekata je zaštitnica celokupne magije, posebno čarolija koje su u vezi sa ljubavnim činima i prizivanjem mrtvih. Kao predvodnica noćih demona i pasa, povezana je i sa mesecom, a preko njega i sa životom žena. Hekati su na žrtvu prinošeni psi, jaja, sir i kolači. Njeni atributi su bodež, zmije, bič, buktinje i ključevi podzemlja. U likovnoj umetnosti Hekata je prikazivana sa tri tela i šest ruku, ili sa jednim telom i tri glave. Od helenističke epohe, Hekatin lik postaje sve strašniji i ona je često prikazivana sa zmijama. Omiljena Hekatina staništa su raskršća, gde su joj podizani žrtvenici, prinošene žrtve i postavljane kultne statue. Prema natpisu na arhitravnoj gredi svetilište posvećeno Hekati u Singidunumu bilo je podignuto je na trostrukom raskršću. Interesantna je činjenica da se danas, adresa na kojoj je nađena ova greda zapravo nalazi, na raskršću ulica Gospodar Jevremove i Kneginje Ljubice. Još je zanimljivije da je pronađena u delu grada koji se danas naziva Dorćol po čuvenoj raskrsnici nedaleko odatle.

marker-grobnica-Hekata-undergrad-beograd-centar-za-urbani-razvoj-aplikacija-2017

Marker – Hekata

Na osnovu dokumentacije i podataka prikupljenih od strane stručnog tima planiramo da napravimo 3D rekonstrukciju nekadašnjeg izgleda antičkog svetilišta i virtuelnog animiranog prikaza boginje Hekate. Na raskrsnici ulica Gospodar Jevremove i Kneginje LJubice trebalo bi postaviti turističku tablu sa informacijama o pronalasku delova antičkog svetilišta na tom mestu.

Projekat je dobio podršku Grada BeogradaSekretarijata za privredu:

grad-beograd-grb

hekata-app